2010. november 6., szombat

3. évad 5. rész: Corruption

Zöld csempészek, korrupt vámtisztek.

Úgy tűnik Mandalore-nak mindig kijut a problémákból: nem rég volt csak, hogy a bolygó uralkodójának - Satine hercegnőnek-, sikerült megakadályoznia az ellene szőtt összeesküvést, és kiharcolni Mandalore függetlenségét. Élhetnének boldog független életet, gondolhatná az ember, ám a háború még így is betesz nekik, azaz hogy egészen konkrétan a kereskedelmüknek. Ugyan is mivel nem tagjai a Köztársaságnak, kereskedelmi segítségre sem számíthatnak, így egyedül a fekete piac jöhet képbe. Az "ördöggel" viszont nem éri meg üzletelni, ugyanis ők kapzsik, korruptak, meg úgy általánosságba véve megbízhatatlanok, szóval Mandalore kereskedelme igen csak ki van szolgáltatva...
A nép is egyre feszültebb, sokan úgy vélik hogy a teljes függetlenség kiharcolásával már túl messze ment a hercegnő. Hogy ezt a feszültséget enyhítse, Satine meghívja Padmé-t egy diplomáciai látogatásra, amit ő el is fogad.
Satine reméli hogy sikerül kereskedelmet indítania a Köztársasággal, Padmé is közli vele hogy vannak olyanok - ővele együtt- a szenátusba akik nem közömbösek Mandalore sorsa iránt, és igyekeznek beindítani a kereskedelmet. Mandalore feszült lakosai is remélik, hogy ez így lesz, ezt bizonyítandó hogy igen csak nagy számban üdvözlik a frissen érkezett diplomatát.
Amikor megérkeznek a palotába, Satine összehív egy gyűlést, ahol részt vesz ő, Almec miniszterelnök, Padmé a kereskedelmi vezetők, akik egymás közt is vitatkoznak arról, hogy mi lenne a helyes a bolygójuk kereskedelmének. Padmé is fellép ezzel kapcsolatban, elmondja a véleményét miszerint a fekete piaccal nem szabadna tovább üzletelni (hisz ennek köszönhető, hogy a bolygó kereskedelme a jelenlegi szinten van, és a korrupció is virágzik), és hogy ő úgy látja a Köztársaság biztonságot nyújthatna a kereskedelemben. Padmé véleménye vitát robbant ki a kereskedelmi vezetők között, sokan megkérdőjelezik ezt a biztonságot, mondván a Köztársaság is legalább ennyit üzletel a fekete piaccal.
Satine leállítja a vitát, és feloszlatja a gyűlést.
Egy kereskedő hajó érkezik a Mandalore egyik dokkjába. A vámtiszt figyelmezteti a Moogan csempészeket, azonban ők elhalgattatják őt, pár kreditért cserébe (gyk.: lefizetik).
A szállított árujukat egy raktárépületbe vitetik. Mint kiderül, a szállított áru egyfajta tea, amit itt a raktárban állítanak elő. Ezzel még önmagában nem is lenne semmi baj, de a csempészek használnak egy illegális, híg hatóanyagot (a slabin-t). A slabin segítségével sokkal több teát tudnak előállítani, így a nyereségük is megnő. A hatóanyag viszont veszélyes, ha rossz az adagolás akár mérgező is lehet.
Satine és Padmé a vacsoraasztalnál beszélgetnek a háborúról, és arról hogy a szenátusban is jelen van a korrupció, a kapzsiság, és hogy tele van olyanokkal akik csak a saját érdekeiket tartják szem előtt, így megpróbálnak hasznot húzni a jelenlegi helyzetből.
Satine azt javasolja, hogy másnap majd látogassanak meg egy újonan nyílt mandalore-i kórházat, és ellenőrízzék le hogy folyik ott a munka, talán tehetnek valamit ha esetleg ott is felütné a fejét a - szinte- mindent behálózó korrupció.
Másnap, mikor megérkeznek a kórházhoz, megdöbbentően sok kisiskolás korú gyereket találnak ott. Tömésig van velük az egész kórház, és folyamatosan szállítják be az újabb, és újabb gyerekeket. Miután felkeresik a járványügyi Dr. Zaz-t, az elmondja nekik, hogy az itteni gyerekeket megmérgezték, és nem csak itt, hanem bolygószerte kaptak bejelentéseket. Az itteni betegekben egy közös van azt leszámítva hogy mindenki szőkehajú, és gyerek: ugyanabból az iskolából érkeztek. Az iskola menzáján azóta is vizsgálják a legutóbbi ételt.
Mikor Padmé és Satine visszatérnek a kórházból, felkeresik Almec miniszterelnököt, aki úgy gondolja hogy a Halálőrség állhat emögött, elvégre ők terroristák. Satine-ék nem értenek vele egyet. A hercegnő úgy gondolja, hogy a terroristacsoport nem támadná a gyermekeket, hisz ők a hercegnő hatalmát, és kormányzását akarják megdönteni.
Viszont tétlenül sem ülhetnek, amikor gyerekek százai haldokolnak az utcákon/kórházakban, így a hercegnő úgy dönt, hogy Padmé és személyes testőrei segítségével elkezd egy nyomozást.
Miután összehivatja a testőreit, mindegyiknek ad egy-egy komlinket és egy adattömböt, hogy folyamatosan tarthassák a kapcsolatot, és hogy nyomon tudják követni a nyomozást.
Első lépésként Padmé és a hercegnő elmennek a már említett iskolába, ahol a menzán már véget értek a nyomozások, és megállapították, hogy nem a korábbi étel mérgezte meg a diákokat. Mindezt a menzán tartózkodó Dr. Zaz közli velük.
Az menzai menü itala is ki van zárva, ugyanis ott csak friss vizet ihatnak a diákok, ami kizárt hogy mérgező lenne. Viszont elég sok gyereknél van azonos palackozott üdítő, ami egyébként nem része a menzai menünek, csak egy külföldi forgalmazón keresztül érkeznek az iskolákba. Dr. Zaz elkéri az egyik diáktól az üdítőjét, és elmegy kivizsgáltatni.
A gyanakvás nem is alaptalan, a doki nagy mennyiségű slabin-t talál, ami teával keverve, és ekkora koncentrátumban akár halálos is lehet, így biztosak benne hogy ez okozta a járványt.
Az iskola főfelügyelőjétől megtudják, hogy van szállítmányozási naplója az iskolának, így el is mennek a dokkokhoz leellenőrizni azt. Dr. Zaz és a főfelügyelő is velük jön, illetve a testőrök is kisérik őket.
Megnézik a naplót, ahol fel is vannak tüntetve az adatok. Leszámítva a tea szállítmányozásának az adatait, amit nagy valószínűséggel kitöröltek. Amikor Satine-ék erre rájönnek, a főfelügyelő hirtelen megpróbál elmenekülni, ám a testőrök - a hercegnőjük parancsára- megállítják őt.
Satine tudni szeretné miért próbált meg az előbb elmenekülni. A főfelügyelő kénytelen elmondani, hogy a tea forgalmazói egy jó üzeletet ajánlottak neki, és a pénz egy részét saját maga megtarthatta, viszont azt nem tudta hogy a tea mérgezett volt. Satine rögtön tudni akarja mégis kik azok, akik ajánlották neki az üzletet. A főfelügyelő elmondja, hogy ő nem tudja, ő csak egy Siddiq nevű közvetítővel üzletelt, aki egy szállítási társaságnak dolgozik a közelben.
Fel is keresik Siddiq-et, aki nem is tagadja, hogy ő fizette le a főfelügyelőt. Emellett nem is áll érdekében titkolni - hisz ő csak egy közvetítő- hogy honnan szerzi a teát. Elmondja tehát Padmé-jéknak, hogy melyik dokkba szoktak leszállni a Moogan csempészek.
Satine és Padmé úgy dönt, hogy - testőr kiséretével- az éj leple alatt elosonnak a dokkhoz, és megfigyelik a csempészek tevékenységét, remélve hogy sikerül őket lebuktatniuk.
El is bújnak a dokkon levő dobozok mögé, és épp akkor érkezik meg a Moogan csempészek hajója. A landolás után kiszálnak a csempészek a hajóból, kihozatják a szállítmányt a hajóból, és akkor megjelenik a vámtiszt, kaján vigyorral az arcán, és azt mondja, hogy: "Jöttem...ellenőrizni." Természetesen a csempészek elintézik őt pár kredittel, így világossá válik Satine számára, hogy miként tudtak árut szállítani anélkül, hogy benne lennének a szállítmányozási naplóban.
Satine következő terve, hogy letartóztatja a csempészeket. Másnap beszámol a dokkban látottakról a mandalore-i rendőrkapitánynak, aki nem igazán akarja elhinni Satine mondandóját. Véleménye szerint a dokkok szigorú megfigyelés alatt állnak, és lehetetlen hogy csempészet folyna ott. Satine elkezd gyanakodni, hogy talán a kapitány is benne van ebben az egészben. Ezért aztán határozottan megparancsolja neki a csempészek letartóztatását, ha pedig nem teszi akkor úgy fogja találni hogy a kapitány is korrupt, és ezért vonakodik elhinni amit ő mond.
Így tehát a kapitánynak nincs más választása. Nem sokkal később már meg is érkeznek(Satine, Padmé, a kapitány, illetve még néhány testőr) ahhoz a raktárépülethez, ahová a csempészek szállítják az árujukat. Érdekes módon a raktárépület ajtaja előtt két őr is áll. Satine először azt hiszi, hogy a kapitány rendelte oda őket, de aztán az emlékezteti a hercegnőt, hogy ő egész idő alatt itt volt mellettük, így lehetősége sem lett volna rá.
Az ajtónálló őrök azt mondják, hogy parancsba kapták, hogy nem engedhetnek be senkit, amikor pedig a hercegnő rájuk parancsol, hogy engedjék be őket, átváltanak támadó üzemmódba, azonban a kapitány két jól irányzott ütéssel képes őket leteríteni, ezután pedig megparancsolja a testőrségnek, hogy tartóztassák le a két őrt. Ezután már szabad az út a raktárba, ahol ott vannak a csempészek a friss szállítmányukkal, és a vegyészek akik éppen a hatóanyagot keverik a teába. Ahogy észreveszik az új látogatóikat, rögtön elkezdenek lőni a sugárpisztolyaikkal. Mindenki fedezékbe vonul, a királynő testőrei pedig igyekeznek hatásosan előretörni. A tűzpárbaj közben a kapitány találatot kap, a testőrök kivonszolják a csatatérről. Padmé megszerzi a sérült kapitány stukkerét, és a hátul maradt testőrökkel együtt beáll egy ember-magasságú konténer mögé, és azt előretolva fokozatosan halad előre, miközben többedmagával elintézi a csempészeket, akiknek a fedezéke csak távolról nyújtott biztonságot.
Így tehát a csempészeknek annyi, a vegyészeket nem sokkal később letartóztatják és a kapitány sérülése sem vészes, helyre tud állni az ütközet után. Satine megparancsolja neki, hogy gyújtassa fel a raktárat. A kapitány először vonakodik megtenni ezt - mondván, hogy ez bizonyítékul szolgálhat-, de a hercegnő megfenyíti, hogy amennyiben nem teszi, úgy tekinti hogy ő is benne volt ebben.
A kapitány tehát végül megparancsolja a testőröknek hogy gyújtsák fel a raktárat, így is tesznek. Tehát ebben az épületben már nem kevernek több mérgező teát.
Satine beszámol a miniszterelnöknek a történtekről, azt is elmondja hogy az incidens után slabin-ellenszert rendelt a kórházakba. Azonban elfogadhatatlannak tartja ezt a korrupciót, ami körbehálózza jelenleg egész Mandalore-t. Almec megigéri, hogy a jövőben cselekedni fog, Satine pedig ezek után számít is erre.
Még mielőtt Padmé elhagyná a bolygót, Satine felveti neki az ötletet hogy a közeljövőben jó lenne egy jedi az akadémián, aki becsületre taníthatná az ifjakat, mert rajtuk múlik Mandalore jövője, rajtuk múlik hogy a jelenlegi helyzet megváltozik-e a jövőben.
Padmé megígéri, hogy beszél majd erről Yoda mesterrel. Ezután felszáll a hajójára, és elhagyja Mandalore-t, illetve annak az aggodalmakkal teli, de reménykedő hercegnőjét.


Feliratos videó (KATT)

Clip from Clone Wars Episode 3.9 "The Hunt for Ziro"